Субота, 04.05.2024, 07:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 56
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Держкомзем
Конституцыйниу суд України
ДПА України

Просмотреть увеличенную карту
Головна » 2012 » Грудень » 6 » Майбутнє – за сильним місцевим самоврядуванням
15:47
Майбутнє – за сильним місцевим самоврядуванням

7 грудня відзначається державне свято – День  місцевого самоврядування. Це свято широкого суспільного загалу. Адже через органи місцевого самоврядування громадяни України одержують можливість брати участь в управлінні місцевими і державними справами. Процес демократизації в Україні передбачає передусім становлення правової держави, яка в повсякденному житті керується законодавством,  діє в межах правових норм.

Новітня історія місцевого самоврядування в Україні почалася після прийняття 7 грудня 1990 року Закону  України "Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування”. Прийняття Закону стало першим кроком до відновлення місцевого самоврядування в Україні, дозволило закріпити ряд його основоположних принципів, пов'язаних із правовою й фінансовою автономією.

Наступним кроком стало прийняття 26 березня 1992 року нової редакції Закону, який мав назву "Про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування”. В ньому місцеве та регіональне самоврядування закріплювалось як основа демократичного устрою влади в Україні, при цьому територіальною основою місцевого самоврядування визначалися сільрада, селище, місто, а регіонального самоврядування - район, область.

З прийняттям Конституції України 1996 року місцеве самоврядування отримало конституційний статус, стало однією із засад кон­ституційного ладу України.
 21 травня 1997 року було прийнято Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні”,  який відповідно до Конституції України визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів і посадових осіб місцевого самоврядування. В наступні роки Верховна Рада України прийняла ще ряд важливих законів, що безпосередньо стосуються питань організації місцевого самоврядування, серед них – Бюджетний  кодекс України, Земельний кодекс України, закони України "Про службу в органах місцевого самоврядування”,  "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, "Про органи самоорганізації населення”, тощо.  Так було закладено законодавчий фундамент для становлення та розвитку місцевого самоврядування в Україні.

 В нинішніх умовах, як ніколи, зростає організаційна роль органів місцевого самоврядування. Сьогодні саме вони, як ніхто інший,  виходить на перші позиції при вирішенні питань життєзабезпечення сільських громад. І позитивні зміни у суспільному житті невідворотні. Громада об’єктивно оцінює і з повагою ставиться до тих керівників, які  вміють і здатні керувати економічними і соціальними процесами, дбають про добробут людей, розвиток культури, освіти, високу духовність кожного члена громади.

Місцеве самоврядування в  Новгородківському районі це 10 сільських рад, селищна та районна ради, 56 посадових осіб органів місцевого самоврядування та 196 депутатів усіх рівнів.

 Депутати місцевих рад району – це  прості люди з активною громадською  позицією, це керівники сільськогосподарських підприємств, представники освіти, медицини, підприємці, одноосібники, пенсіонери. Тобто депутатський корпус репрезентує всі основні  соціальні групи населення району, що дає можливість налагодити зворотні зв’язки з територіальними громадами. Депутат, уповноважений народом представляти його на різних рівнях, є  уособленням влади на  місцях. Бути депутатом – це  не лише почесний обов’язок, а й повсякденна  кропітка робота  по своєчасному і ефективному реагуванню на потреби та вимоги  громадян.  Найкраще це підтверджують депутати селищної ради  Лісняк І. І., Нікітенко С. М.,  Ященко В. С.;  депутати сільських рад:  Верблюзької – Шепель  С. В.,  Вершино-Кам’янської – Трикула  В. О.,  Інгуло-Кам’янської – Затьора Т. І.,  Куцівської – Логвінов О. П., Петрокорбівської – Драганчук А. М., Спасівської – Левченко В. І., Тарасівської – Кісіль О. М.

 Особлива ланка  місцевого самоврядування – це селищна, сільські ради, які  перебувають найближче до людей.  Бо саме рада у селі, у великому чи малому, бере на себе передусім турботи й тривоги наших громадян. Територіальна громада є територіальною основою місцевого самоврядування. Тому роботу рад усіх рівнів спрямовано на підвищення відповідальності за стан справ у кожному населеному пункті. Завдання ставляться так, щоб кожна рада зберегла напрацювання попередніх скликань, нагромаджувала власний досвід і зміцнювалась економічно і фінансово.

Щодня  кожен орган  місцевого самоврядування або посадова особа, що його очолює, стикається з безліччю  різних ситуацій, які ми називаємо „проблемами”.

 Життя людей на селі – це наше власне життя, дуже хочеться, щоб воно було кращим.  З цією метою та завдяки тісній співпраці голови районної державної адміністрації Каніщева Володимира Миколайовича, заступників голови районної державної адміністрації, селищного, сільських голів була розроблена програма "Центральний регіон – 2015”. На зустрічах з кожною територіальною громадою, трудовими колективами, громадськими організаціями визначено головні напрями діяльності – це створення робочих місць поліпшення якості надання послуг, вирішення проблем соціальної сфери.

 Селищний та сільські голови з усією відповідальністю віднеслися до виконання положень програми. І на даний час майже в кожному населеному пункті району виконано великий обсяг робіт, запланованих в програмі. Одним з головних пріоритетів програми є проведення газифікації сіл району. Газифіковано в цьому році село Тарасівка (сільський голова Ярижко О. Г.). виготовлені проекти газифікації сіл Верблюжка  (сільський голова Кулик Л. Ф.) та Митрофанівка (сільський голова Ковальова Т. А.) в наступному році розпочнуться  роботи за цими проектами.

Єдиними для всіх територіальних громад є проблеми житлово-комунальної галузі.

Водопостачання сіл – хвилююче питання після газифікації. Покращення водопостачання зроблено майже в усіх селах по певних вулицях. Поставлені водонапірні башти, замінені та відремонтовані водомережі, пробурені свердловини.

Вулиці наших населених пунктів в темну пору доби нарешті почали освітлюватись. Найкраще в цьому плані працюють Новгородківська селищна рада (селищний голова Сириця О. А.), Новомиколаївська сільська рада (сільський голова Орел В. Г.), Митрофанівська сільська рада (сільський голова  Ковальова Т. А.). В усіх сільських радах виготовлені проекти на освітлення вулиць і наступного року в кожному селі буде освітлено по декілька вулиць.

Не можна також не помітити відремонтованих доріг в населених пунктах та до сіл району.

Особливу гордість викликають навчально-виховні комплекси в селах району: відремонтовані котельні, замінено вікна на енергозберігаючі склопакети, забезпечені водопостачанням. Покращена матеріально-технічна база навчальних закладів – це і нові комп’ютерні класи, нові парти, спортивне обладнання, нові плити на кухнях. Затишні теплі класи, калорійне харчування – це наші школи.

В рамках програми "Центральний регіон – 2015” в цьому році придбано медичне обладнання для центральної районної лікарні (рентгенівський апарат,  стоматологічна установка,  апарат УВЧ,  обладнання для лабораторії),  що дало можливість обладнати сучасне діагностичне відділення та покращити якість надання медичних послуг жителям нашого району.

Покращено матеріально-технічну базу сільських будинків культури. Проведено ремонти, встановлено  опалення, проводяться змістовні вечори відпочинку, свята.

 Молодь стала активно цікавитись спортом. Проводяться районні змагання, в яких беруть участь всі громади, проводяться спортивні змагання в селах. В наступному році ряд сільських рад введуть в свої штати інструкторів по спорту.

 Про те, як виконується програма "Центральний регіон – 2015” постійно друкується в нашій районній газеті "Новгородківські вісті”.

Положення програми виконувались як за бюджетні кошти, так і за кошти сільгоспвиробників, які з розумінням віднеслися до проблем району і кожен з них прийняв участь у фінансуванні даної програми. За це жителі району говорять їм слова вдячності.

У своїй роботі органи місцевого самоврядування району керуються принципами гласності та відкритості. Від того, як виборці володіють інформацією про нашу роботу, залежить наш авторитет і їхнє ставлення до місцевих рад усіх рівнів. Робота районної ради, селищної та сільських рад постійно вдосконалюється, вона знаходить своє відображення на сторінках районної газети "Новгородківські вісті”. В газеті публікується оголошення про оприлюднення матеріалів сесій, звернення, оглядові інформації про сесії, матеріали з питань роботи органів місцевого самоврядування.

Майже всі заходи, що проходять в районній раді, найбільш важлива інформація про діяльність районної ради, її депутатів розміщується на нашому веб-сайті в Інтернеті.

Необхідно відмітити і тісний зв’язок жителів району з депутатами обласної ради. Журавель Дмитро Панасович, Яриніч Костянтин Володимирович, Крамарова Вікторія Анатоліївна постійно проводять зустрічі з виборцями, надають матеріальну допомогу найбільш вразливим верствам населення.

Впевнений, що районна рада, селищна та сільські ради, громади сіл та селища району займають активну життєву позицію і з кожним роком район стає все перспективнішим, а життя людей  все краще.

Упевнений, що подальший розвиток та вдосконалення місцевого самоврядування  буде запорукою збереження миру і злагоди в українському суспільстві, потужним стимулом для сталого економічного зростання,  підвищення добробуту людей, істотних змін на краще в усіх сферах нашого життя.

Щиро  вітаю всіх зі святом – Днем місцевого самоврядування!

Бажаю вам – депутатам місцевих рад, працівникам органів місцевого самоврядування - доброго здоров’я, щастя, нових професійних здобутків, оптимізму і мужності, творчої наснаги та родинного благополуччя.

Категорія: Новини сайту | Переглядів: 474 | Додав: Root | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Сайт створено Новгородківською районною радою © 2024