Неділя, 05.05.2024, 12:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 56
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Президент України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Держкомзем
Конституцыйниу суд України
ДПА України

Просмотреть увеличенную карту
Головна » 2012 » Травень » 3 » Новгородківщина зустрічала Героя
16:48
Новгородківщина зустрічала Героя

У житті кожної людини трапляються зустрічі, які духовно збагачують, додають сил, змінюють світогляд. Такі події називаються знаковими. Саме такою знаковою подією для новгородківців став і приїзд 28 квітня уродженця селища, Героя Радянського Союзу Миколи Тимофійовича Невпряги. Біля вісімдесяти років не був Микола Тимофійович на рідній землі, адже малим хлопчиком разом з батьками переїхав до Кривого Рогу у часи колективізації та голодомору. Та до цього часу пам’ятає Микола Тимофійович смак води із батьківської криниці (по теперішній вулиці Миру) і сниться йому дерев’яна скриня, з якої батько дістає родинну одежину й потайки везе у Білорусію чи Західну Україну, міняти вишиванки на харчі...

А потім було життя у селищі Красіно Криворізького району, навчання в Дніпродзержинському технічному училищі. Велика Вітчизняна війна... У травні 1944 року  Криворіжжя було визволено Червоною Армією і молодий вісімнадцятирічний Микола розпочав військове життя. В складі 316 Темрюкської, двічі Червонопрапорної стрілецької дивізії воював  під Чортковом, брав участь у Ясько-Кишинівській операції, визволяв Львів, Будапешт... Саме під Будапештом під час форсування Дунаю у числі перших Микола Невпряга  в ніч на  5 грудня 1944 року разом із групою десантників закріпився на невеликій висоті і взяв участь у відбитті 16 контратак ворожих танків і піхоти.  У цьому бою було знищено понад 550 гітлерівців, кілька танків і 2 бронетранспортери, 5 станкових і 12 ручних кулеметів, два шестиствольних міномети.

За цей подвиг 19-річний юнак Микола Невпряга і ще дев’ять бійців батальйону удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Він нагороджений орденами Леніна, Вітчизняної війни І ступеня, медалями. Нині ветеран живе в м. Новомосковську і є його Почесним громадянином.

Тому поділитися своїми спогадами, дати  слово підтримки сьогоднішньому поколінню молоді за сотні кілометрів „летів” боєць на свою маленьку батьківщину, в Новгородку. Радо, хлібом-сіллю зустріли Героя голова райдержадміністрації Володимир Каніщев, заступник голови РДА Марія Ляшенко, заступник голови районної ради Віктор Удовиченко, селищний голова  Олександр Сириця, учнівська молодь та громадськість селища. У супроводі керівництва району, громадськості та прибулих з Миколою Тимофійовичем супроводжуючих Новруза Кулієва — голови  Криворізької районної громадської організації „Катеринославське козацтво Запорозьке”,  Олександра Іванова — письменника, публіциста та громадського діяча м. Кривого Рогу  і оператора Маші Ярошенко,  Микола Невпряга пройшовся алеєю воїнів-інтернаціоналістів, поклав квіти до братської могили, пом’янув хвилиною мовчання полеглих воїнів та відвідав музей історії Новгородківського району. А у світлиці районного будинку культури для гостей силами працівників культури, хору „Ветеран” та  членами патріотичної організації „Пам’ять” був даний концерт. Від районної державної адміністрації, районної ради, селищної ради Миколі Тимофійовичу Невпрязі було вручено цінні подарунки на згадку про перебування на рідній землі.

Цього ж дня наш земляк побував біля своєї садиби, напився води із криниці та поспілкувався з ріднею.

Задоволений теплим, домашнім прийомом Микола Тимофійович в кінці зустрічі сказав: „Я знайшов нових друзів та щиро радий, що все відбулося по-родинному. Я неначе знову побував у далекому дитинстві на рідній землі”.

Категорія: Новини сайту | Переглядів: 508 | Додав: Root | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Сайт створено Новгородківською районною радою © 2024